Ledlys
Ledlys  ›  Led og belysning  ›  Led lampe

Led lampe

En LED lampe (Light Emitting Diode lampe) er en type solid state lysing (SSL) som bruker lysdioder (LED) som lyskilde - de vanligvis omfatter klynger av lysdioder i en egnet bolig.

led, lampe, led, lampe

Led lampe: Led lampe.

En LED lampe (Light Emitting Diode lampe) er en type solid state lysing (SSL) som bruker lysdioder (LED) som lyskilde. De vanligvis omfatter klynger av lysdioder i en egnet bolig. De kommer i forskjellige former, inkludert den vanlige lyspæren form med et stort E27 Edison skrue og MR16 form og en bi-pin base. Andre modeller kan ha en liten Edison E14 fitting, GU5.3 (Bipin cap) eller GU10 (bayonet socket). Dette inkluderer lav spenning (typisk 12 V halogen-like) varianter og erstatninger for vanlige AC (f.eks 120 eller 240 VAC) belysning. Foreløpig sistnevnte er mindre allment tilgjengelig, men dette er i rask forandring.

Når du oppretter lys for generell belysning, er det viktig å lage lys som spenner over hele spekteret (kalles hvitt lys). Lysdioder av natur avgir lys i et svært lite fokusert bølgelengdeområde som er karakteristisk for energi bandgap av halvledere. For å overvinne dette, er to primære metoder for å lage hvitt lys fra lysdioder brukes, rød-grønn-blå lysdioder og fosfor konvertert lysdioder.

Den første metoden (RGB-LED) bruker flere LED chips hver avgir en annen bølgelengde i nærheten for å skape den brede hvite lys spekteret. Fordelen med denne metoden er at man kan justere intensiteten til hver LED å tune karakter av lyset slippes ut. Den store ulempen er de høye produksjons-kostnader, som sannsynligvis er viktigst i kommersiell suksess.

Den andre metoden, fosfor konvertert LEDs (pcLEDs) bruker en enkelt høy energi korte bølgelengden LED (ofte blå eller ultrafiolett) i kombinasjon med fosfor, som absorberer en del av det blå lyset og sender et bredere spekter som fyller ut resten av bølgelengder som er nødvendig for hvitt lys. Den store fordelen her er lave kostnader, mens ulempen er manglende evne til å finjustere karakteren av lys uten helt å endre fosfor laget. Så mens dette ikke vil gi høy CRI (fargegjengivelse indeks) verdier uten å ofre en annen ytelse eiendom, gjør den lave kostnader og tilstrekkelig ytelse den best egnede teknologien for generell belysning i dag.

For å bli vurdert SSL, en rekke lysdioder må plasseres tett sammen i en lampe for å legge sine belyse effekter. Dette er fordi en enkelt LED produserer bare en liten mengde lys, og dermed begrense dens effektivitet som en erstatning lyskilde. I tilfeller der hvite lysdioder benyttes i SSL, er dette en relativt enkel oppgave, som alle lysene er av samme farge og kan ordnes på noen måte. Ved bruk av farge-miksing metoden, men det er vanskeligere å generere tilsvarende lysstyrke sammenlignet med å bruke hvite lysdioder på en lignende lampe størrelse. Videre nedbrytning av ulike lysene på ulike tidspunkter i en farge-blandet lampe kan føre til en ujevn fargeutskrift. På grunn av den iboende fordeler og større antall søknader om hvit LED basert SSL, mest design fokus på å utnytte dem utelukkende.

Ledlys (LED)

Ledlys (LED)

Ledlys eller også kalt en lysdiode (LED) er et elektronisk lyskilde - den første led ble bygget i 1920 av oleg vladimirovich losev, radio teknikeren som la merke til at dioder brukes i radiomottakere lyset når strømmen var gått gjennom dem.

Teknologien i LED lys

Teknologien i LED lys

Et LED lys har en fantastisk enkel teknologi - les mer her.

Levetid på ledlys

Levetid på ledlys

Levetidel på ledlys er forholdsvis lang - lysdioder er underlagt svært begrenset slitasje hvis man bruker lavstrøm og ved lave temperaturer.

Ultrafiolett og blått LED-lys

Ultrafiolett og blått LED-lys

Blå lysdioder er basert på brede bånd gapet halvledere Gan (gallium nitride) og InGaN (indium gallium nitride) - de kan legges til eksisterende røde og grønne led-lys til å produsere inntrykk av hvitt lys, men hvite lysdioder i dag sjelden bruker dette prinsippet.

LED i nødlys

LED i nødlys

Ledlys kan brukes som nødlys - led nødlys er bærbare enheter som brukes for å håndtere krisesituasjoner som orkaner, tornadoer, lynnedslag, flom og storm som ødelegger transformatorer.